Menu

Over Plaswijckpark

Een stukje geschiedenis

Wist je dat in 2018 Plaswijckpark alweer 95 jaar bestond!

Al sinds 1923 is Plaswijckpark gevestigd in Hillegersberg-Schiebroek. De Rotterdamse horeca-ondernemer C. N. A. Loos, die Plaswijckpark oprichtte, was een pionier in de recreatiesector. In 1922 begon hij met de aanleg van zijn nieuwe, grootschalige recreatieproject langs de Bergse Achterplas: het Plaswijckpark. Tot halverwege de jaren dertig ontwikkelde de energieke Loos zijn park stapsgewijs tot een veelzijdig recreatieoord. Het stond al snel bekend als ‘het aards paradijs’ en trok honderdduizenden bezoekers per jaar. Veelal waren dat Rotterdammers met een smalle beurs. Daarnaast functioneerde Plaswijckpark voor veel inwoners van Hillegersberg als buurtpark.

Dhr. C.N.A. Loos

Plaswijckpark bestond destijds uit wandeltuinen, een speeltuin voor kinderen met een draaimolen, een glijbaan en een doolhof met lachspiegels. Ook vond je er kooien voor vogels en apen, een Chinees theehuis en attracties zoals een tennispark, een hoge uitkijktoren en een ponywagen.

Halverwege de jaren dertig werd het voortbestaan bedreigd, doordat dhr. Loos in financiële moeilijkheden raakte. De kosten voor het steeds uitgebreidere park werden langzamerhand te zwaar voor particulier Loos. Het resulteerde in de verkoop van het park aan Stichting Plaswijckpark. Nog altijd behoort Plaswijckpark tot deze zelfde stichting.

Stichting Plaswijckpark heeft altijd het gedachtegoed van dhr. Loos vastgehouden en het park in de loop der jaren uitgebreid. In 1961 werd het dierengedeelte bijvoorbeeld uitgebreid met een kangoeroeweide. Toen de stichting in 1962 haar 25-jarig jubileum vierde heeft het gemeentebestuur van Rotterdam Plaswijckpark een bronzen kangoeroebeeld cadeau gegeven. Dit beeld vind je nog altijd aan de ingang van het park.

Het kangoeroebeeld; schenking van het gemeentebestuur.

In 1975 werd het voortbestaan van Plaswijckpark voor een tweede maal bedreigd. Door de toegenomen welvaart nam het vervoer per auto een speurt en er bleek een toename van concurrerende buitenrecreatie. De dreigende sluiting werd voorkomen door het toekennen van een structurele jaarlijkse subsidie van de gemeente Rotterdam.

In 2013 heeft Plaswijckpark een mooie grote binnenspeeltuin kunnen toevoegen aan haar attractie-aanbod, waardoor het park ook in de winterperiode en met slecht weer aantrekkelijk is. Plaswijckpark heeft dit mede kunnen realiseren door een eenmalige investeringssubsidie vanuit de gemeente Rotterdam, hiermee is een einde gekomen aan de jaarlijkse subsidie die het park kreeg.

De mening van kinderen over het park is natuurlijk erg belangrijk. Bovendien zijn kinderen vaak goed in het bedenken van simpele oplossingen. Juist daarom heeft Plaswijckpark een kinderraad opgericht. Sinds de zomer van 2018  vertelt een groep kinderen tussen de zeven en twaalf jaar aan mensen van het park wat ze leuk vinden, wat ze niet leuk vinden en wat ze graag willen.

Schrijf je in voor meer avontuur

De laatste evenementen en nieuwtjes maandelijks in je mailbox.