Plaswijckpark is er al 100 jaar lang voor iedereen! In 1923 werd het park opgericht met wandeltuinen, een speeltuin voor kinderen met een draaimolen, een glijbaan en een doolhof met lachspiegels. Ook waren er al wat dieren, zoals vogels en apen. Honderd jaar later hebben wij nog steeds een buurtfunctie, maar een stuk meer avontuurlijke attracties en spannende bewoners vanuit de hele wereld zoals wallaby’s en zwarte zwanen. Het park heeft een hele rijke geschiedenis. De kans is groot dat je iemand kent die al een keer Plaswijckpark heeft ontdekt!
Geschiedenis
In je leven maak je heel wat mee. Kun je nagaan hoeveel je hebt meegemaakt als je al 100 jaar oud bent! De spannendste, leukste en meest spraakmakende gebeurtenissen delen wij graag met jou.
1923
In 1923 begint de Rotterdamse heer C.N.A. Loos met de aanleg van een nieuw, grootschalig recreatieproject langs de Bergse Achterplas: Plaswijckpark. Het park staat dan al snel bekend als “het aards paradijs”.
1927/1928
In 1927 ontwierp architect L.N. Krijgsman langs de Achterplas een café-restaurant, een langwerpig gebouw met een bogengevel aan de lange zijden. Dit café-restaurant lag op het hoogste punt van een trapsgewijs aangelegde tuin. Het gebouw werd het Amphitheater genoemd. In 1928 heeft de officiële opening van het Amphitheater met Wintertuin plaatsgevonden door de Gemeentelijke Autoriteiten van Hillegersberg.
1931
In 1931 werd het door tuinarchitect Th. J. Dinn ontworpen Rosarium geopend. Alle planten kregen naambordjes. Loos vond educatie belangrijk. Het Rosarium kreeg de naam van de in 1926 overleden voorzitter van de landelijke rozenvereniging Nos Jungunt Rosae F.W. des Tombe. Ook kwamen er het nieuwe apen- en vogelgebouw en het zoet- en zoutwateraquarium.
1933
Het 10-jarig bestaan van het park wordt gevierd, waarbij velen zijn verkleed als edellieden en jonkvrouwen
1937
Loos verkocht zijn Plaswijckpark aan de ‘Stichting Plaswijckpark’, die nauw verbonden is met het gemeentebestuur van Hillegersberg. Deze stichting ontwikkelde het Plaswijckpark verder in geest van Loos.
1938
Het nieuwe apenhuis wordt geopend en komt een nieuwe uitkijktoren.
1940
De oorlog breekt uit. Plaswijckpark opent een doolhof met lachspiegels en een tweede speeltuin met kabelbaan en een carrousel.
1947
Tennispark Plaswijck wordt verkocht aan Stichting Plaswijckpark en rondvaartboot Piet Hein legt voor het eerst aan. Deze nieuwe waterattractie bleek net zo’n schot in de roos als de doolhof.
1961/1962
Stichting Plaswijckpark heeft altijd het gedachtegoed van dhr. Loos vastgehouden en het park in de loop der jaren uitgebreid. In 1961 werd het dierengedeelte bijvoorbeeld uitgebreid met een kangoeroeweide. Toen de stichting in 1962 haar 25-jarig jubileum vierde heeft het gemeentebestuur van Rotterdam Plaswijckpark een bronzen kangoeroebeeld cadeau gegeven. Dit beeld vind je nog altijd aan de ingang van het park.
1975
In 1975 werd het voortbestaan van Plaswijckpark voor een tweede maal bedreigd. Door de toegenomen welvaart nam het vervoer per auto een spurt en er bleek een toename van concurrerende buitenrecreatie. De dreigende sluiting werd voorkomen door het toekennen van een structurele jaarlijkse subsidie van de gemeente Rotterdam.
1978
Op 19 april 1978 werd De Stichting Vrienden van het Plaswijckpark opgericht ‘om iets nieuws toe te voegen aan of om initiatieven te ondernemen ter verfraaiing van het Plaswijckpark’. Tijdens de algemene ledenvergadering geven de Vrienden jaarlijks een passende bestemming aan de ontvangen contributies en donaties. De stichting droeg zo onder andere bij aan de aanleg van de midgetgolfbaan, de renovatie van de oude pergola bij Het Rosarium en de aanschaf van nieuwe dieren, zoals kangoeroes en papegaaien.
1981
Opening van de midgetgolfbaan
1983
Een deel van de eenmalige gemeentesubsidie was bestemd voor het achterstallig onderhoud van het ruim vijftig jaar oude Amphitheater. Bij nader inzien bleek de bouwkundige toestand daarvan, met name de fundering, veel slechter dan gedacht. Vergeleken met het beschikbare bedrag voor de renovatie, was nieuwbouw uiteraard duurder. Toch bleek nieuwbouw financieel haalbaar. Op 29 april 1983 werd het nieuwe Amphitheater geopend, ontworpen door architect T. Arends.
1992
In 1992 werd de Verkeerstuin geopend op het voormalige manageterrein. In deze ‘tuin’ vol autowegen, fietspaden, kruisingen, rotondes en verkeerslichten op kinderformaat leert de jonge generatie spelenderwijs met verkeersregels en verkeerssituaties omgaan.
1995
Ecotopia wordt gebouwd, ontworpen door architect Dirk-Jan Postel. Een themapaviljoen en mileutuin voor scholieren.
1999
De entree naar de Ringdijk en de voetgangersbrug gaat open
2007
De havenspeeltuin gaat open
2013
In 2013 heeft Plaswijckpark een mooie grote binnenspeeltuin kunnen toevoegen aan haar attractie-aanbod, het Huis in de Heuvel. Het park is daardoor ook in de winterperiode en met slecht weer aantrekkelijk. Plaswijckpark heeft dit mede kunnen realiseren door een eenmalige investeringssubsidie vanuit de gemeente Rotterdam, hiermee is een einde gekomen aan de jaarlijkse subsidie die het park kreeg.
2014
De Verkeerstuin is geheel vernieuwd!
2015
Plaswijckpark is volledig subsidieonafhankelijk en wordt het nieuwe Dierenwijck opgeleverd.
2018
De mening van kinderen over het park is natuurlijk erg belangrijk. Bovendien zijn kinderen vaak goed in het bedenken van simpele oplossingen. Juist daarom heeft Plaswijckpark een Kinderraad opgericht. Sinds de zomer van 2018 vertelt een groep kinderen tussen de zeven en twaalf jaar aan mensen van het park wat ze leuk vinden, wat ze niet leuk vinden en wat ze graag willen.
PWP 95 jaar. Start met de nieuwe huisstijl.
2023
Plaswijckpark bestaat 100 jaar! Al 100 jaar kunnen kinderen – en stiekem ook hun ouders – klauteren, roetsjen, schuiven, ravotten, hollen, springen, kruipen en klimmen in Plaswijckpark.
Duurzaamheid
Dat wij de natuur heel erg belangrijk vinden, hoeven we jullie niet meer te vertellen. We willen natuurlijk dat jullie nog jarenlang van de aarde (en Plaswijckpark) kunnen blijven genieten! Daarom zijn wij een aantal jaar geleden al overgegaan op zonnepanelen, hebben we een elektrische trein, zijn de verkeersborden gemaakt van duurzaam bamboe en zorgen we natuurlijk heel goed voor de dieren. Ook in de horeca is nu de volgende stap richting duurzaamheid gezet en zijn alle verpakkingen sinds kort biologisch afbreekbaar. Wat doe jij voor het milieu?
Werken bij Plaswijckpark
Plaswijckpark is hèt eigenwijze en vrolijke speelpark voor kinderen tot 12 jaar en hun ouders/verzorgers en grootouders. Ons goed onderhouden park wordt gekenmerkt door de prachtige natuur. In onze Wandelwijck kunnen bezoekers relaxen en van de rust genieten. In Dierenwijck is het een echte beestenboel en in Speelwijck kunnen de kinderen flink ravotten. Bij Plaswijckpark werken mensen met passie die van nature een stapje extra zetten. Plaswijckers herken je aan het plezier waarmee ze werken, zij geven onze bezoekers een geweldige ervaring.
Ben jij een echte Plaswijcker? Dan willen we graag met je in gesprek.
Kinderraad
Sinds de zomer van 2018 komt de kinderraad vier keer per jaar bij elkaar. De kinderen vergaderen over wat ze spannend of saai vinden. Wij luisteren vol interesse naar hun creatieve ideeën. Ook vertellen ze ons wat ze belangrijk vinden. Ieder kind is even speciaal, zegt de kinderraad. Alle kinderen hebben het naar hun zin in Plaswijckpark, maar het kan natuurlijk altijd nog leuker en beter.
Kinderraad als afspiegeling
van Rotterdam
We willen graag dat kinderen uit alle buurten van Rotterdam vertegenwoordigd zijn in de kinderraad. Op deze manier zien we de diversiteit van de stad terug in onze kinderraad.
Kinderraad heeft echt iets te vertellen in Plaswijckpark
Als je een park hebt dat speciaal voor kinderen is, dan is de mening van kinderen over het park natuurlijk erg belangrijk. Bovendien zijn kinderen vaak goed in het bedenken van simpele oplossingen. Juist daarom heeft Plaswijckpark een kinderraad opgericht. Een groep kinderen tussen de zeven en twaalf jaar vertelt aan mensen van het park wat ze leuk vinden, wat ze niet leuk vinden en wat ze graag willen.
Weet wat er speelt in de Kinderraad