Elke dag geopend! Vandaag van 10:00 tot 17:00 uur

Let op: alle waterattracties zijn gesloten | op tweede paasdag is er geen voederronde

Dierenwijck - Plaswijckpark

Dierenwijck

In Dierenwijck is het een echte beestenboel. Dat hoor je. Dat zie je. En dat ruik je, zó hee! Aai de dieren en leer alles over vari’s, oehoe’s, alpaca’s en allerlei andere gave dieren. Sla een balletje bij de Minigolf of ga apie’s na-apen in de Apenspeeltuin. Test je vaartechnieken op de Vlottenvaart en lekker blubberen en banjeren in de Avonturenbeek!

Categorieën

Locatie

Voorwaarden

16

De Boshut

In de Boshut maken ze de aller-, maar dan ook echt de allerlekkerste pannenkoeken. Speciaal voor de grote smulpapen en lekkerbekken. Het restaurant ligt in Dierenwijck vlak naast de Vlottenvaart. Je kan zowel binnen als buiten eten.

Let op: je kunt hier alleen pinnen.

20

Minigolf

De golfbaan in haventhema is te vinden voor de speelkas in Dierenwijck. Met wie ga jij een potje golven? Speel in teams samen met elkaar of versla je tegenstander. Houd de score bij met de handige scorekaartjes! Lukt het jou om de bal te putten in alle (14) holes? Laat maar eens zien wat je kunt.

28

Prairiehondjes

Prairiehonden zijn sociale dieren die in een groot gebied wonen. Hier leven zij samen in grote groepen van verschillende families. Ze kunnen heel goed verstoppertje spelen en leven onder de grond. Elke familie heeft hier een eigen ingang met meerdere kamers. Ze laten zich niet altijd zien. Heb jij ze wel eens een gespot?

29

Zwarte zwanen

Van alle zwanensoorten hebben zij de allerlangste nek. Hun nek is zelfs langer dan de helft van ons lijf! Hierdoor kunnen zwarte zwanen gemakkelijk voedsel van de bodem halen. Oorspronkelijk leven zij in het zoete en brakke watergebied van Australië, Nieuw-Zeeland en Tasmanië. Hun kinderen zitten soms op de rug van de ouders. Zit jij weleens op de rug van je ouders?

30

Parkietenvolière

In de parkietenvolière vliegt een bont gezelschap je om de oren. Je herkent de verschillende parkietsoorten aan hun felgekleurde verenkleed, kuif, snavel en rode wangen of schouders. Wist je dat hier ook het kleinste kippenras ter wereld leeft?

31

Alpaca’s

De alpaca’s hebben misschien wel de meest eigenwijze snoet van heel Plaswijckpark. ‘Halllo daar!’ of ‘Huh, wie ben jij?’, lijken ze wel te zeggen als ze opkijken. Ze hebben het nooit koud. Komt door de dikke laag wol waarmee ze ook kunnen overleven in de bergen van de Andes in Zuid-Amerika, waar ze eigenlijk vandaan komen. De alpaca is een kameelachtige, net als de lama. Op wie vind jij deze scheetjes eigenlijk lijken?

32

Hooimijt glijbaan

Op je billen, liggend op je rug, op je buik of achterstevoren: sjees zo hard als je kunt van de Hooimijt-glijbaan naar beneden. Voordat je naar beneden kunt roetsjen, moet je wel nog even omhoogklimmen en als een Vari over de netten van de hooischuur klauteren om bij de glijbaan te komen.

32

Klim-hooischuur

Op het Boerenplein kun je de klimhooischuur niet missen. Klim naar boven via de grote trap en klauter zo snel als je kunt over de netten. Vergeet niet door een van de doorkijkjes te zwaaien naar opa en oma, dan mag je gegarandeerd nog langer ravotten.

32

Duitse reuzen

Duitse reuzen zijn het grootste konijnenras ter wereld. Duitse Reuzen worden gemiddeld 75 centimeter groot en hun oren hebben een lengte van 20 centimeter, dat is 3x zo groot als een volwassen mensenoor! Ze hebben een sociaal en lief karakter en huppelen graag in het rond. Door al het hooi dat zij eten kunnen ze wel 11 kilo worden.

33

Aai-land


In het Aai-land loop je zo tussen de dieren. Er zijn ezels, kippen, en paarden. En allemaal willen ze vast even kennismaken. Wist je dat je volgens onderzoekers écht gelukkiger kan worden van knuffelen? Het Aai-land is een plek waar je de dieren ook zelf mag aaien, stelletje gelukzakken dat jullie zijn!

34

Boerenplein

Trek je klompen aan en steek je handen uit je mouwen op het Boerenplein. Zet je speurneus op en zorg dat je Boer Arie spot. Speciaal voor scholen start hier op het Boerenplein zijn speurtocht om een echte superspeurder te worden! Hoor je opeens getok en ben je nieuwsgierig welk dier dit is? Volg dan het geluid de brug over naar Aai-land.

35

Cavia’s

Cavia’s zijn echte groepsdieren die zo nu en dan samenscholen en graag tegen elkaar liggen. Dat is lekker knus en warm en zo voelen ze zich veilig en niet alleen. Cavia’s knagen veel op groenten, fruit, zaden, gras, hooi en paardenbloemen en dat is maar goed ook. Hun tanden blijven namelijk doorgroeien dus door te knabbelen slijten ze regelmatig.

36

Wolvarken

Wolvarkens zijn zwaar behaard en vallen op door hun krulhaar. Met hun stugge krullerige vacht die lijkt op wol zijn zij net zo knuffelbaar als ze eruitzien. Deze vacht is eigenlijk een dekentje, waardoor ze heel goed tegen de kou kunnen! Wolvarkens komen uit Hongarije. Wanneer je tegen ze praat, knorren ze graag terug.

36

Natuurlokaal

Ben je uitgespeeld in de Speelkas? Ga dan op ontdekkingstocht in het Natuurlokaal – als je durft natuurlijk. Hier kom je alles te weten over heel veel verschillende prachtige planten en kriebelbeestjes, zoals de Australische flappentak of een vogelspin.

Gesloten i.v.m. verbouwing

36

Mini-varken

Je ziet ze vaak wroeten in een modderige plas. Dit doen zij niet om vies te worden, want eigenlijk zijn het best schone dieren. mini-varkens zweten niet en hebben deze modderplas nodig om af te koelen. Ook luieren ze graag in de schaduw om niet te verbranden. Eigenlijk zijn het dus hele slimme dieren! Je kunt hun intelligentie vergelijken met die van een kind van vier jaar oud.

36

Speelkas

In de overdekte Speelkas kun je met de blauwe blokken sjouwen en bouwen, je kunt treinen laten rijden en met Knex geweldige creaties maken. Laat je verbeelding de vrije loop in deze speeltuin van eindeloze mogelijkheden!

Gesloten i.v.m. verbouwing

37

Stokstaartjes

Ze bouwen hele gangenstelsels onder de grond. Een stokstaartje kan zijn eigen gewicht aan zand uitgraven binnen 10 seconden. Er staat altijd één stokstaartje op de uitkijk. Hij gebruikt zijn staart als standaard om rechtop te staan. Voor elke vijand hebben ze een ander geluid, zodat ze direct weten wat voor gevaar er dreigt. Ze eten gewoon alles waar je moeder bang voor is: insecten, slangen, schorpioenen, muizen en spinnen.

39

Kapucijnapen

Ze zijn niet te missen in het apenverblijf. Je herkent kapucijnapen direct aan hun kuif. De hele dag poetsen ze hun vacht en lange nagels als echte ijdeltuiten. Hun staart is enorm sterk en kan net zo lang worden als zijzelf. Deze gebruiken ze als grijpstaart. Ze klimmen en ravotten er graag op los. Wie is er bij jou thuis het meest ijdel?

39

Apenspeeltuin

Hé nieuwsgierig aapje: ga lekker los, slinger rond in de band, grijp je vast aan de touwen en hang de aap uit. Voordat de apen een heel eiland voor zichzelf hadden, zaten ze op deze plek. Nu kan jij hier nadat je de apen hebt bezocht ze na-apen. Hoeveel apenkoppen zie jij?

39

Rode neusberen

Met hun lange, spitse snuit lijken zij op wasberen. Hiermee kunnen ze heel goed ruiken. Al krabbelend en snuffelend gaan ze op zoek naar lekkere vruchten en wortels, maar ook insecten eten ze maar al te graag. Ze hebben een prachtige geringde staart. Spot je ze in het verblijf van de Kapucijnapen?

40

Vari-eiland

Op het apeneiland wonen ook deze pluizige halfapen: de zwart-witte vari’s. In het klimbos dat hier voor ze is gebouwd slingeren ze de hele dag rond. Ze houden van warm weer. Al bij de eerste zonnestralen strekken ze hun voorpoten wijd en keren ze zich naar de zon toe. In de koude winter zullen ze meer hun verwarmde binnenverblijf opzoeken. Hier genieten ze van de warmte en alles dat ze lekker vinden, zoals bananen, appels en druiven.

41

Uilen

Oehoe! Drie keer raden waarom de allergrootste uil van Nederland heet zoals ‘ie heet. Bewonder de oehoe’s vanaf de Uilenburcht en zie hoe deze bijzondere dieren leven. Naast de oehoe’s kun je hier ook de sneeuwuilen vinden. Kijk hoe onze sneeuwuilen hun nek tot wel 270 graden kunnen draaien!

41

Raven

Wist je dat raven de grootste soort zijn in de kraaiachtige familie? En dat is niet alles, want ze zijn ook ontzettend intelligent! Ze kunnen complexe problemen oplossen en zich moeiteloos aanpassen aan veranderende omstandigheden, waardoor ze echte meesters zijn in de lucht. Kijk eens hoe groot onze raven zijn! Ze kunnen een spanwijdte hebben van 1,20 meter. Luister goed, ze laten allerlei geluiden horen, van zacht gekras tot krachtige ‘kroa-kroa’.

42

Damherten

In de hertenweide kun je rustig tussen de dieren lopen. Kleine, grote, mannetjes, vrouwtjes. Vele herten zullen naar je kijken zodra je de weide binnen komt. Misschien heb je wel geluk en komen ze wat dichterbij om jou eens goed te bekijken.

43

Wilde zwijnen

Hun donkere vacht is in de winter langer en donkerder dan in de zomer. Om hun huid in goede conditie te houden, nemen ze regelmatig een modderbad. Lekker vies worden, daar houden zij van! Overdag liggen ze vaak te snurken, want wilde zwijnen leven vooral ’s nachts. Hun zicht is relatief slecht, maar hun neuk en gehoor zijn heel erg goed!

44

Avonturenbeek

Ga op avontuur in de Avonturenbeek! Spring in de beek, klim over bruggetjes en klauter van de watertrap. Opa kijkt wel toe hoe jij de held uithangt. Wie weet spettert hij wel even mee! Na al dat klieren heb je vast trek gekregen in een pannenkoek van de Boshut.

45

Vlottenvaart

Heb jij ooit op een echt vlot gestaan? Ren dan snel naar de Vlottenvaart, spring op een vlot en vaar om Aai-land heen! Duw jezelf vooruit met een houten stok. Wedstrijdje wie het snelste is?

Gesloten i.v.m. de winterperiode

46

Koi karpers

Het ziet er heel gek uit als ze naar eten happen dat op het water ligt. De koikarpers zijn er wel in 14 verschillende soorten met allemaal hun eigen kleuren en patronen. Iedere kleur heeft een betekenis, bijvoorbeeld goud voor gezondheid. Oorspronkelijk komen zij uit Japan, waar ze zelfs als heilig worden gezien. Via het Verenigd Koninkrijk zijn ze naar Europa gekomen.

46

Siereenden

Bij eenden wordt onderscheid gemaakt tussen siereenden en tamme eenden, zoals onze loopeenden en kwakers. Siereenden zijn wilde eenden. Ze hebben allemaal hun eigen typische gedrag en verstaan elkaar niet. Toch kunnen ze goed samenleven. Ze bouwen hun nestjes op beschutte plekken. Spot jij een siereendennestje op het Vari-eiland?

47

Boergeiten

Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Afrika. Hun witte vacht reflecteert het zonlicht en de roodbruine aftekening beschermt hun kwetsbare plekken. Hierdoor krijgen ze het niet te warm in de volle zon. Na drie maanden wegen boergeiten al 24 kilo! Vooral hun benen zijn heel sterk. Wist je dat zij veel minder stinken dan andere geitsoorten?

48

Otters

De Aziatische kleinklauwotter, officieel bekend als de Aonyx Cinereus, houdt van organiseren, bouwen en onderhouden. Ze kunnen wel vijf minuten onder water blijven, waardoor ze razendsnel en behendig zijn. Maar waar komen de spreekwoorden ‘zo scheel als een otter’, ‘zweten als een otter’ en ‘slapen als een otter’ eigenlijk vandaan? Kijk goed en wie weet bedenk je het antwoord.

48

Woestijnbuizerd

Als een echte teamplayer doen zij dingen graag samen. Ze wonen in grote families en jagen als groep op hun prooi. Die prooien zijn het liefst hagedissen, middelgrote vogels en zoogdieren tot de grootte van een volwassen konijn. Woestijnbuizerds zijn hele slimme vogels en leren snel. Daarom is het vrouwtje de grote baas over de groep. Wie is de baas bij jullie thuis?

48

Kookaburra’s

Als zij geluid maken, lijkt dit op een menselijke lach. Daarom worden ze ook wel de ‘lachvogel’ genoemd. Kookaburra’s hebben een lange, forse snavel en zijn roomkleurig op hun kop en borst. Hun kruin is bruin en ze zijn bekleed met wat blauw gekleurde dekveren. Hun leefgebied is in Oostelijk- en Zuidoost Australië.

49

Nandoes

Vaak worden ze verward met struisvogels, maar zij hebben drie tenen en struisvogels twee. Met deze drie tenen kunnen zij zich enorm snel uit de voeten maken. Op de struisvogel na zijn nandoe’s de snelste loopvogels ter wereld. Als zij vluchten maken ze stappen van wel 1,5 meter en wel 60km per uur, probeer dat record maar eens te verbreken!

49

Mara’s

Zij zijn familie van de cavia (knaagachtigen), maar lijken met hun grote oren meer op een haas. Oorspronkelijk leven ze in de droge, open struikwoestijnen en graslanden van centraal en Zuid-Argentinië. Zij brommen de hele dag door. Niet omdat ze boos zijn, maar zo praten mara’s met elkaar. Met hun 45km per uur kunnen ze heel erg hard rennen.

50

Stinkdieren

Ze hebben de naam te danken aan hun vieze geur. Bij gevaar tillen ze hun staart op en sproeien ze een stinkend goedje naar de vijand. Je ruikt een stinkdier al vanaf een flinke afstand. Ze zijn vooral ’s nachts actief en gaan dan op zoek naar sprinkhanen, kevers, bessen, eieren en kleine zoogdieren. Kun jij net zo stinken als een stinkdier?

51

Otters

De Aziatische kleinklauwotter, officieel bekend als de Aonyx Cinereus, houdt van organiseren, bouwen en onderhouden. Ze kunnen wel vijf minuten onder water blijven, waardoor ze razendsnel en behendig zijn. Maar waar komen de spreekwoorden ‘zo scheel als een otter’, ‘zweten als een otter’ en ‘slapen als een otter’ eigenlijk vandaan? Kijk goed en wie weet bedenk je het antwoord.

52

Ara’s

Koppie-Krauw, met hun flinke geluid kun je ze niet missen. En anders spot je hun bontgekleurde verenkleed snel genoeg. Ara’s hebben een sterk gebogen snavel en geklauwde poten, waardoor ze goede klimmers zijn. Al klimmend, klauterend en schommelend gaan ze door hun verblijf. Ze komen voor in tropische delen van centraal- en Zuid-Amerika.

Weet wat er speelt

Er valt een hoop te beleven in Plaswijckpark. Geen dag is hetzelfde. Wil jij niks missen? Blijf dan op de hoogte van de laatste nieuwtjes op deze pagina.

Scroll naar boven