Menu

Dag lieve Kyra!

Vrijdag 11 januari 2019

Na een mooi leven hebben wij vandaag afscheid moeten nemen van Kyra, onze prachtige lynx. Kyra is vierentwintig jaar oud geworden en was de laatste van onze twee lynx-zussen die sinds 1996 in het park woonden. Lynxen zijn grote wilde katten. Ze komen in meerdere landen in Europa voor en zijn goed te herkennen aan de pluimen die fier bovenop de oren staan. 

Kyra en haar zus zijn in 1994 geboren in het toenmalige Dierenpark de Vleut (nu Best Zoo). Toen zij anderhalf jaar oud waren kwamen zij bij ons in Plaswijckpark wonen. Ruim achttien jaar deelden zij samen een verblijf totdat Kyra’s zus op negentienjarige leeftijd een natuurlijke dood stierf. Dit was al een uitzonderlijk hoge leeftijd omdat grote katten in gevangenschap gemiddeld vijftien jaar oud worden.

De laatste vijf jaar

Kyra heeft zich daarna goed aangepast aan het leven alleen. Uiteraard hebben wij haar vanaf die periode extra aandacht gegeven, haar goed in de gaten gehouden en haar af en toe extra verwend met lekkere hapjes. Ondanks haar ouderdomskwalen, zo was ze de laatste twee jaar nagenoeg doof, was Kyra tevreden en kon ze zich goed redden. Ze was voor vele bezoekers een icoon en menigeen heeft zich voor de ramen staan vergapen als deze mooie kat door haar verblijf liep of met een elegante sprong op de hoger gelegen slaap- of uitkijkplekken belandde. Dat zij vaker sliep was een ander teken dat ze echt oud aan het worden was.

We gaan haar missen

Afgelopen week is Kyra zonder aanwijsbare oorzaak gestopt met eten. Omdat ze al vierentwintig was, wij haar onnodig leed wilden besparen en verder onderzoek te belastend zou zijn, is in goed overleg met onze dierenarts besloten om haar in te laten slapen. Kyra was één van de oudste dieren in Dierenwijck. We zullen haar missen en denken met veel plezier aan haar terug! Bekijk hier een filmpje van onze Kyra

Schrijf je in voor meer avontuur

De laatste evenementen en nieuwtjes maandelijks in je mailbox.