Menu

Kinderrechtenfestival: ieder kind is even speciaal!

Plaswijckpark heeft een kinderraad. Kinderen zijn namelijk hartstikke goed in het bedenken van creatieve oplossingen! Deze groep kinderen uit verschillende delen van de stad denkt met ons mee over wat zij saai, spannend of belangrijk vinden. 4 oktober is er een nieuw seizoen van de kinderraad gestart met vijf nieuwe gezichten. De eerste vergadering ging gelijk over een heel serieus thema: Kinderrechten. Wist jij bijvoorbeeld dat kinderen over heel de wereld recht hebben op onderwijs, schoon drinkwater en spelen? Roy van UNICEF vertelde hier alles over. De knappe koppen van de kinderraad wisten al best veel kinderrechten te noemen!

Kinderrechten voor alle kinderen

Kinderrechten zijn er voor alle kinderen onder de 18 jaar. Dit zijn afspraken over hoe we met kinderen om moeten gaan. Het maakt hierbij niet uit waar je vandaan komt, hoe je eruitziet en of je arm of rijk bent. Tussen kinderen mag geen onderscheid gemaakt worden. Deze afspraken gelden niet alleen thuis, maar ook op school en zelfs voor de overheid. Zo heeft elk kind het recht om veilig en gezond op te groeien en recht op extra bescherming en hulp. Alle kinderen moeten beschermd worden tegen gevaren als mishandeling en oorlog.

Op school leer je over de wereld en ontdek je waar je goed in bent. Dat is je recht, maar ook je plicht. Wist je dat kinderen ook het recht hebben op vrije tijd om te spelen? Van alle dingen die je kunt doen, is spelen heel belangrijk! Door te spelen ontdek je de wereld.

Het Kinderrechtenfestival

Met spelen doe je ervaringen op die je nooit meer vergeet. Plaswijckpark is de buitenspeelschool waar je niet stil hoeft te zitten. In Plaswijckpark kun je ravotten tot je erbij neervalt. Stout zijn, de slappe lach hebben, kattenkwaad en dierenliefde: spelen is gezond! Zo leer je wat risico’s zijn, hoe je jouw fantasie gebruikt en hoe je samen kunt spelen. Plaswijckpark is er voor alle kinderen. Wat de achtergrond ook is: iedereen moet zich thuisvoelen.

Het thema kinderrechten werd niet zomaar gekozen. Op zondag 20 november organiseert de Gemeente Rotterdam in samenwerking met UNICEF en Sportbedrijf Rotterdam het Kinderrechtenfestival in Plaswijckpark. Dit festival staat in het teken van alle basisrechten voor kinderen die zijn vastgesteld, zoals recht op onderwijs, veilig drinkwater, goede gezondheidszorg en spelen. Tijdens de vergadering heeft de kinderraad heel veel creatieve activiteiten bedacht voor dit festival. Benieuwd welk goede idee is gekozen? Houd dan onze website en social media kanalen in de gaten!

Schrijf je in voor meer avontuur

De laatste evenementen en nieuwtjes maandelijks in je mailbox.